zaterdag 20 februari 2010

Mijn deskundigheid binnen de 9 bestaansdimensies: mens en techniek

Naar aanleiding van mijn ingroeistage over piraten, kocht ik een zelf-ineen-te-zetten-piratenschip. Ik had het nodig, het leek er gemakkelijk uit, en ik dacht het klusje eens snel te klaren.
Ik nam de handleiding uit de doos, 1 papiertje, voor en achterkant, 22 stappen... Ik nam me voor om het stappenplan volledig te volgen, en begon eraan.
Mijn eerste stap was alles uit de doos leggen en rangschikken volgens het plannetje.
Daarna begon de constructie. Na stap 2 (drie stukjes aaneenlijmen) bleek ik al in de problemen te zitten. Terwijl de drie stukjes aan het drogen waren in mijn ene hand, moest ik met mijn andere hand eerst nog alle voorgemaakte gaatjes wegduwen. En dit verliep niet zo vlot. Dus moest ik mijn drie stukjes weer uiteen halen... Na alle gaatjes te hebben leeggemaakt, begon ik opnieuw, nu met meer succes.
Alles verliep goed, tot ik de masten door de gaten moest duwen, en die gaten bleken heel nipt te zijn. Een beetje teveel druk, en hupla, weer een stuk van mijn schip losgekomen...
Na 3 uur! werken, was het piratenschip eindelijk klaar. Ik was trots op mezelf omdat ik het volgehouden heb (in andere omstandigheden had ik het alleen opgegeven en aan mijn man gegeven). Het resultaat ziet er goed uit, al ziet het piratenschip er niet hetzelfde uit als op de doos: andere vlaggen, en 4 gaten zonder stickers aan de zijkant in plaats van drie zoals op de doos. Maar toch.
Wat heb ik hieruit geleerd: laat je niet misleiden door de bouwdoos. Ik dacht dat het een simpel klusje zou zijn, dat het zelfs voor kinderen was bedoeld, maar dat was het dus niet. Het ineenzetten van het voorgesneden hout verliep niet vlot, je moest veel geduld hebben bij het lijmen en laten drogen.
Op het einde ontdekte ik een tijdsindicatie op de instructiepagina: 120 minuten. Als ik dit had geweten, was ik er nooit op deze moment aan begonnen.
De instructies zelf vond ik duidelijk, maar er had moeten bijstaan dat je eerst alle voorgesneden gaten had moeten wegdoen, en dat je de masten er al eens moest insteken, zodat je geen druk moet zetten op het einde...








"mama, heeft de mol onze paddestoelen opgegeten?"

Met deze vraag kwam Jarne vandaag op de proppen. In de herfst stond onze tuin vol met paddestoelen. Nu staat de tuin vol met ... molshopen. Blijkbaar zorgde dat voor enige verwarring bij Jarne....













en toen volgde deze discussie:


Natalie: "Ik denk het niet Jarne, het is nu te koud voor paddestoelen om te groeien."
Jarne: "Ben je daar wel zeker van mama?"
Natalie: "We kunnen het misschien gaan uitzoeken"
Jarne: " Ja, we gaan eens kijken of die paddestoelen niet in die hoopjes liggen".

En dus trokken we naar buiten en graafde Jarne een gaatje in de molshopen... En nee, de paddestoelen lagen er niet in. Toch nog maar een hoopje proberen. En weer niets, Na vier hoopjes gaf hij het al op...



Jarne: "Misschien moeten we ergens anders wel eens gaan zoeken he mama".
Natalie: "Ja, waar denk je dat er paddestoelen zullen zijn?"
Jarne: "in het bos!"

En dus trokken we met ons drietjes (Hannah, Jarne en ik) verder naar een bosje hier dichtijbij. Jarne ging onder de bladeren kijken, maar weer niets, hij verlegde een paar takken, maar weer niets. Na een half uurtje zoeken gaven we het op.


Jarne: "Ik denk dat er geen paddestoelen zijn zenne, we zullen nog even moeten wachten dan".
En zo heeft Jarne geleerd, dat als het heel koud geweest is, er geen paddestoelen groeien.

Wat heb ik hiermee bereikt:
-> ingaan op een leervraag van kinderen: wanneer groeien er paddestoelen

-> in plaats van het op te zoeken op internet, het gaan vragen aan de natuur zelf. Een boswandelingetje gemaakt op zoek naar paddestoelen.


-> de explorerende grondhouding van mijn kinderen gestimuleerd, en die van mezelf ook wel wat!

donderdag 18 februari 2010

Mijn deskundigheid binnen de 9 bestaansdimensies: mens en het muzische

Mijn eerste theaterbezoek: Dag hand van Lejo: handmime



Op 18 februari was het zover: mijn eerste theatervoorstelling! Samen met mijn zoontje Jarne vertrok ik richting cultureel centrum te Heist-Op-Den-Berg om naar het theaterstuk 'Dag Hand' van Lejo te gaan kijken. En goed op tijd: we waren een uur te vroeg, zodat ik mezelf kon geruststellen (heb een kleine angst voor grote, donkere zalen, vooral als je in het midden zit en niet direct wegkunt). Een half uurtje later was de rest van het publiek aanwezig: bijna allemaal mama's en papa's met hun kinderen van ongeveer 3 jaar tot 7 jaar, maar ook enkele mensen zonder kinderen... Wanneer we plaats namen (en wat een geluk, ik zat niet ver weg van een hoek), stond Lejo, de man die het daar allemaal ging doen, al met een grote glimlach naar ons te wuiven. Iedereen was al direct in de juiste sfeer.

De voorstelling zelf, in 1 woord: fantastisch! Een boeiende voorstelling van 45 minuten, en dat alleen met zijn 2 handen, rode ballen en muziek! Ik kan het echt niet beschrijven, je met het gezien hebben. Met zo weinig middelen een hele show opzetten, je moet het kunnen!

Maar zelfs al werkte hij enkel met zijn handen, balletjes en muziek, toch zag ik dat er enorm veel werk in zo een theatervoorstelling zat. Elke handeling dat hij deed, moest op de seconde juist zijn met de muziek. Met andere woorden, was hij een seconde te laat met iets, klopte de voorstelling niet meer. (vb als hij op het balletje duwde, moest dat net overeenkomen met zijn muziek, en dan kwam er 'een geluid' uit het balletje... ) Dat gedurende 45 minuten volhouden, het vraagt serieuze voorbereiding!. En een goed uithoudingsvermogen, want zijn handen stonden geen 2 seconden stil! Ik heb er heel veel bewondering voor gekregen!

Wat ik geweldig vond, is dat hij op het einde van de voorstelling zijn 'decor' blootlegde aan ons, om te zien hoe hij alles deed. Nu zag je pas echt hoe hard hij heen en weer moest lopen om zijn handen op de juiste plaats te krijgen.


dinsdag 16 februari 2010

mijn explorerende grondhouding, vaststelling, leerwens, actieplan



Vaststelling

Ik stel vast dat ik een hoge explorerende grondhouding had als kind/puber, maar dat deze explorerende grondhouding nu ver te zoeken is.
Ik moet proberen terug intens te kijken, horen, voelen, ruiken en tasten; en terug contact te zoeken met materialen uit mijn omgeving. Ik ben eerder een introvert type en ga dus mijn bevindingen niet direct laten zien aan mijn omgeving.


Leerwens
Ik wil mijn explorerende houding terug verhogen, ik ga mijn zintuigen actiever inzetten doorheen de dag.


Actieplan.
Bij het opstellen van mijn leerwensen en actieplannen van mijn deskundigheid binnen de 9 bestaansdimensies, heb ik activiteiten gekozen waarbij ik mijn explorerende grondhouding kan verhogen. Ik probeer deze kansen dus volop te gebruiken.

Ik gebruik het criteriablad om te kijken hoe ik groei in mijn explorerende grondhouding.

maandag 15 februari 2010

Mijn deskundigheid binnen de 9 bestaansdimensies: mens en zingeving



vaststelling
Ik stel vast dat ik voor ik aan deze opleiding begon, niet had nagedacht hoe ik Jarna en Hannah ging opvoeden op vlak van gelovigheid. Ik had er gewoon nog niet bij stilgestaan. Pas tijdens de blog van Godsdienst ben ik hierover gaan nadenken en ben ik hier aan gaan 'werken'.

Het gaat om volgende leerplandoelen:
2.1. Kinderen zien in dat elke mens gelooft.
2.2 Kinderen zijn er zich van bewust dat veel mensen hun leven zin geven door hun geloof in een waardengeheel en/of in een persoonlijke God

Leerwens
Ik wil dieper blijven graven in mijn eigen leven, en dat van de kinderen. Mijn toekomst, hun toekomst, hoe gaat alles verder...

Actieplan
Ik probeer verder te werken aan de blog van Godsdienst, en op te schrijven wat ik belangrijk vind op dit vlak.


zondag 14 februari 2010

Mijn deskundigheid binnen de 9 bestaansdimensies: mens en samenleving



vaststelling
Ik stel vast ik niet weet welke de elementaire verkeersregels zijn. Bovendien moet mijn kennis over de verkeersregels in het algemeen eens dringend opgefrist worden.

Het gaat over volgende leerplandoelen:
5.9. Kinderen beseffen dat ze door verkeersregels strikt toe te passen zichzelf en anderen beschermen en ze handelen daarnaar.

Leerwens
Ik wil mijn kennis van verkeer terug opfrissen om zo aan de doelen te kunnen voldoen.

Actieplan
Ik zoek de gepaste informatie via boeken of via internet over de verkeersregels en verkeersborden. Ik maak met mijn kinderen of de kinderen van stage een wandeling waarin ik de verkeersregels kan toepassen. Ik kijk na welke acties er al op touw zijn gezet door de overheid in verband met scholen en verkeer.

zaterdag 13 februari 2010

Mijn deskundigheid binnen de 9 bestaansdimensies: mens en levensonderhoud



vaststelling
Ik stel vast dat ik mijn eigen consumptiegedrag niet echt ken. word ik beïnvloed door reclame en media? Gebruik ik producten die niet in eigen land zijn geproduceerd? Gebruik ik 'eerlijke-handel-producten'?



Het gaat over volgende leerplandoelen:
1.12 Kinderen zijn er zich van bewust dat consumptie wordt beïnvloed.
1.15 Kinderen ontdekken dat mensen en landen sterk afhankelijk zijn van elkaar voor hun levensonderhoud.


Leerwens
Ik wil mijn eigen consumptiegedrag onderzoeken.

Actieplan
Ik ga kijken welke producten ik in de winkel koop en waarom ik net deze koop. Ik ga nagaan of ik hierin werd beïnvloed door iets of iemand anders. Ik bestudeer de producten om te kijken of de ingrediënten uit België komen, en maak van dit alles een verslag.


Mijn deskundigheid binnen de 9 bestaansdimensies: mens en techniek



vaststelling
Ik stel vast dat ik bij een constructieactiviteit meestal direct begin met alles in elkaar probeer te passen, maar nooit eerst de handleiding stap voor stap doorneem... Hierdoor mis ik de technische uitleg van alles


Het past in volgend deelleerplandoel:
6.13: Kinderen kunnen een constructieactiviteit of een bereiding correct uitvoeren -> Aan de hand van een al dan niet zelfgemaakte, eenvoudige werktekening of handleiding het geschikte materiaal en gereedschap kiezen en daarmee de construtieactiviteit of de bereiding stap voor stap juist en veilig uitoveren

Leerwens
Ik wil mezelf de kans geven om de theoretische/technische kant te bestuderen van een activiteit, zodat ik weet waarom de activiteit zo werkt.
-> aanpassing Leerwens na sturing:
Ik wil leren met een technisch plan te werken.

Actieplan
Ik breng een bezoek aan Technopolis, en ga daar enkele opstellingen bekijken en uitzoeken hoe deze werken. Ik zet dit op papier.
-> aanpassing Actieplan na sturing:
Aan de hand van een plan steek ik een doe-het-zelf-pakket ineen. Ik ga na wat ik hieruit leer.

Mijn deskundigheid binnen de 9 bestaansdimensies: mens en de ruimte


Vaststelling
Ik stel vast dat ik niet echt sporen of afdrukken van dieren kan herkennen, terwijl de sporen met deze periode van sneeuw heel zichtbaar waren. Ik zag verschillende afdrukken van dieren in onze tuin, maar kan deze niet altijd plaatsen.

Het gaat over het volgend leerplandoel:
9.9 Kinderen kunnen gebruik maken van diverse voorstellingen van de ruimte -> afdrukken, sporen kunnen herkennen

Leerwens
Ik zou graag de veel voorkomende afdrukken of sporen kunnen herkennen, en deze informatie kunnen doorgeven vaan de kinderen.

Actieplan
Ik zoek de geschikte boeken hiervoor in de bibliotheek of op internet. Ik verzamel verschillende sporen en zoek van welke dieren deze zijn.

Mijn deskundigheid binnen de 9 bestaansdimensies: mens en tijd




vaststelling
Ik stel vast dat ik niet echt bezig ben met het gedeelte evolutie. Ik kan niet direct een voorbeeld vinden van overblijfselen van vroeger in mijn eigen omgeving, en heb deze ook nog niet opgespoord.

Het gaat om volgend leerplandoel:
8.13 Kinderen zijn nieuwsgierig naar de historische ontwikkeling van planten, dieren, mensen, voorwerpen, systemen, actuele toestanden.

Leerwens
Ik wil mijn interesse in de historische ontwikkeling aanwakkeren, zodat ik dit kan doorgeven aan mijn eigen kinderen en op stage.

Actieplan
Ik ga op zoek naar historische feiten die in mijn omgeving gebeurd zijn, maak hier een klein verslag van, en ga op exploratietocht naar historische overblijfselen.

donderdag 11 februari 2010

Mijn deskundigheid binnen de 9 bestaansdimensies: mens en het muzische


Vaststelling
Ik stel vast dat mijn tekorten voor het vak muzische vorming, gebied drama, ook hier terugkomen, namelijk het feit dat ik bepaalde informatie en prikkels mis omdat ik niet uit mezelf naar toneelvoorstellingen, tentoonstellingen of theaters ga.

Het gaat over volgende leerplandoelen:
- 3.8 oog hebben voor technieken en materialen die gebruikt worden in kunstwerken zoals muziekstukken, toneelvoorstellingen, tentoonstellingen, films, kinderboeken, schilderijen, gedichten, ...

- 3.9 bij een bezoek aan atelier, een academie, een tentoonstellinge, een bibliotheek, een (poppen)theater, een (heemkundig) museum, een monument, ... vaststellen hoe verschillend kunst wordt (werd) gecreëerd)

Leerwens
Ik wil mijn kijk op kunst verruimen, en mij laten prikkelen door het theater of toneel.

Actieplan
Ik neem hierbij mijn actieplan voor het vak muzische vorming over: ik plan 3 bezoeken aan een cultureel centrum om een kindervoorstelling bij te wonen en maak hiervan een verslag.

zondag 7 februari 2010

toepassen van geziene theorie: finding Nemo

Jarne en Hannah zijn momenteel in de ban van de tekenfilm finding Nemo.
Wanneer Jarne op een bepaald moment vraagt of dat visje wel echt bestaat, besluit ik dat dit de moment is om de theorie om te zetten in de praktijk, en vertrekken we een paar dagen later naar Aquatiopia te Antwerpen, om te kijken of Nemo wel een echte vis is. Hannah wil vooral weten of de haaien wel braaf zijn.

Om de dag compleet met nieuwe impressies te vullen, besluiten we de auto achter te laten en de trein eens te nemen. De kinderen vinden het geweldig! Ze beginnen volop vragen te stellen waarom die meneer (de kaartjesknipper) dat papiertje van ons wou...

Eens aangekomen in Antwerpen en de rondleiding begint, geraken ze allebei direct gefascineerd door hun omgeving. Jarne door de vele wegetjes in het donker waar hij de pijltjes moet volgen, en door het gedeelte van de duikboot, waar er allerlei panelen hangen met knopjes waar ze mogen op duwen en aan trekken.Hannah meer door hetgeen er in de aquaria zit: de vissen, en later ook de haaien (het zijn brave haaien). Ze heeft zelfs een echte slang geaaid, en dat is voor ons klein meisje een hele opgave...


Nadat Jarne zich uitgeleefd heeft in de kinderhoek en de indoorspeeltuin, geraakt hij uiteindelijk ook geïnteresseerd in de vele soorten dieren die er aanwezig zijn. En ja hoor, we hebben Nemo gevonden, samen met zijn vele broertjes en zusjes, missie een antwoord vinden op hun vragen geslaagd! Jarne en Hannah hebben zoveel prikkels moeten verwerken gedurende die uren, dat ze nog voor we in de trein waren, in slaap vielen op onze schoot. Missie nieuwe impressies opdoen is ook zeer duidelijk geslaagd.



Mijn deskundigheid binnen de 9 bestaansdimensies: mens en natuur


Ik stel vast dat ik sommige leerplandoelen van WO niet kan overbrengen naar de kleuters toe, omdat ik hierover zelf te weinig weet.

Vaststelling
Het gaat over volgende leerplandoelen:

- 7.2 Kinderen beleven en ervaren dat de natuur voor hen veel betekenissen heeft. Dat houdt in dat ze de natuur ervaren als leverancier van eetwaren, geneesmiddelen (bv het blad van hondsdraf tegen brandnetelpijn) of spullen.
Ik stel vast dat ik niets eens weet hoe hondsdraf eruit ziet, en dat het een geneeskundige kracht zou hebben.

- 7.4 Kinderen zien in dat mensen, dieren en planten een grote verscheidenheid vin kenmerken vertonen.
Ik stel vast dat ik van sommige bomen, planten en kruiden hun naam niet ken, laat staan hun kenmerken.

- 7.15 weten dat ze door de inname van sommige producten en planten ziek kunnen worden.
Ik stel vast dat ik niet weet welke planten eetbaar zijn, en welke giftig zijn.


Leerwens
Ik wil de meest voorkomende bomen, planten en kruiden kennen van naam en uitzicht. Ik wil tijdens een exploratietocht kunnen aanduiden welke boom, plant of kruid het is, en of het eetbaar is of giftig.

Actieplan
Ik ga uitzoeken welke bomen, planten en kruiden belangrijk zijn voor kinderen en welke parate kennis ik nodig heb. Ik ga op zoek wat giftig is, en wat eetbaar. Ik zoek in de bibliotheek de gepaste boeken hiervoor. Na deze studie ga ik de theorie uittesten in de praktijk, en maak ik een natuurwandeling met de kinderen.

donderdag 4 februari 2010

vervolg professordoos

De professordoos begint meer en meer vorm te krijgen: