Ik stel vast - mijn leerwens
Op onze buitenmuur zitten er een twintigtal lieveheersbeestjes. Als de achterdeur openstaat, durven ze ook wel eens binnen te vliegen. Jarne pakt ze dan direct vast en zet ze terug buiten met de woorden "nee, dit is mijn huis, ga naar uw eigen huis!" Met veel geluk overleeft het beestje dan zijn ontmoeting met mijn zoontje.
Ik stel vast dat ik niet echt veel over het lieveheersbeestje kan vertellen, dus ook niet waar lieveheersbeestjes zich normaal gezien schuilhouden. Ik hoop te kunnen aantonen waarom deze diertjes nuttig zijn, zodat Jarne ze met meer respect gaat behandelen.
Actieplannen
- informatie opzoeken over lieveheersbeestjes op internet + informatie opzoeken van een lieveheersbeestjeshotel.
- samen lezen van het kinderboek 'Lieveheersbeestjes' van Gallimard Jeunesse
- samen lezen van het educatieve jeugdboek 'het lieveheersbeestje' van Chen Mmei Ling
- het zelf maken van een lieveheersbeestjeshotel.
doelen uit het leerplan
7.6. Kinderen zien in dat mensen, dieren of planten op een eigen manier trachten in leven te blijven.
7.7. Kinderen zien in dat mensen, dieren, planten aangepast zijn aan een leefwijze in een bepaald milieu.
7.13. Kinderen maken een bewuste keuze voor het behoud van het leven in hun direct omgeving.
Mijn leerresultaten
- Het is in Belgiƫ bij wet verboden om lieveheersbeestjes opzettelijk te verwonden of te doden.
- het aantal stippen op een lieveheersbeestje heeft niets te maken met hoe oud het beestje is, maar speelt wel een rol bij de benaming van de verschillende soorten lieveheersbeestjes. Het diertje zelf leeft ongeveer 1 jaar.
- De stippen zelf hebben allemaal aparte namen zoals bijvoorbeeld de schoudervlek, schildvlek, naadvlek, ...
- Een volwassen lieveheersbeestje kan gedurende haar hele leven zo'n 5000 bladluizen opeten. Daarom worden deze diertjes ingezet tegen bladluizenbestrijding.
- Op zonnige dagen in het najaar (maand oktober) zoeken de volwassen lieveheersbeestjes een plek om te overwinteren. Daarbij landen ze op door de zon beschenen oppervlakken en het lijkt er op dat ze daarbij een voorkeur hebben voor lichtgekleurde gebouwen, wat dus bij ons het geval is. Daar geland gaan ze in die periode op zoek naar een beschutte plek om te overwinteren. Via naden, kieren, spleten bij de ramen, ventilatieopeningen, ... maar ook door openstaande ramen of deuren komen ze dan in huis. Soms vind je er enkele, soms een tiental, maar waarnemingen van meerdere honderden tot zelfs duizenden komen ook voor.
-Wat doen ze in de winter in huis?
In huis zoeken ze een beschutte plek om te overwinteren. Eten doen ze niet in deze periode, en ook planten ze zich niet voort. Ook aan steen, hout of planten vreten ze niet. Het grootste deel van de tijd zitten ze stil en teruggetrokken (november-januari). Aan het eind van de winter (februari - maart) worden ze weer actief, en lopen of vliegen dan rond, vooral als ze in een relatief warme ruimte zitten.
-Als je een lieveheersbeestje "pest" door zachtjes op hem te drukken dan produceert hij een gele vloeistof. Dit gedrag heet "reflexbloeden". De vloeistof heeft een kwalijk geurtje en smaakt erg bitter. Vogels die een lieveheersbeestje oppakken proeven dit bloed en laten hem dan soms snel vallen. Het rood met zwarte kleurpatroon is dan ook te beschouwen als een waarschuwing. De vloeistof van een bepaalde soort lieveheersbeestje is giftig voor de koolmezen.
Naar Jarne toe:
Ik toon Jarne een aantal bladeren aan onze haag met daarop bladluizen, en leg hem uit dat deze bladluizen onze haag helemaal stukmaken. De lieveheersbeestjes eten deze bladluizen, zodat onze haag goed kan groeien. Daarom mag je de lieveheersbeestjes nooit pijn doen of dood doen.
We besluiten om samen een huisje te maken voor de lieveheersbeestjes, zodat ze niet meer binnen hoeven te vliegen. In de kelder zoeken we allerlei afval dat we kunnen gebruiken om het huisje te kunnen maken. We gaan aan de slag. Ons huisje wordt op een zonnig plaats gezet tegen onze gevelmuur. We hebben aan de achterkant kijkgaatjes gemaakt, zodat we binnenkort eens kunnen kijken of we bezoekers hebben in ons huis.
Een nieuwe foto van onze nieuwe huurbeestjes. Op de eerste foto zie je onderaan in een takje een beetje geel: dit is het bijtje.
De gaatjes worden volledig toegemaakt
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Wel Natalie, ik vind dit een heel leuk idee! Een huisje bouwen met Jarne! Je kijkt naar de achtergrond van dit dier, en probeert op een creatieve manier samen met Jarne een oplossing te vinden! Ik heb zelf ook al geƫxperimenteerd met lieveheersbeestjes samen met mijn buurjongen van 10 jaar. Wij hadden van een doorzichtig doosje een circus gemaakt (Touwtjes, blaadjes, gaatjes,..). Het leuke is hoe kinderen geboeid gaan terugkijken naar wat die beestjes allemaal doen...
BeantwoordenVerwijderenOns huisje doet nu heel goed dienst bij de bijtjes. Ik heb er een nieuwe foto bijgeplaatst van de beestjes die aan het werk zijn, en daarna de buis afschermen!
BeantwoordenVerwijderen