vrijdag 8 oktober 2010

duurzame mobiliteit

Ik stel vast - mijn leerwens.
Bij het lezen van info op de MOS-site, zie ik regelmatig de woorden 'duurzame mobiliteit' staan.
Ik weet niet wat ik me hierbij zou moeten voorstellen, of hoe dat dit in een klasgebeuren kan gebruikt worden.

Actieplannen
- het volgen van een MOS-cursus: 'kleine wielen, grote voeten - werkvormen rond duurzame mobiliteit in de basisschool' op woensdag 6 oktober.

doelen uit het leerplan die in deze cursus aan bod komen
Mens en ruimte:
9.21. Kinderen kunnen een eenvoudige route uitstippelen met het openbaar vervoer.
9.22. Kinderen beseffen dat vervoersmiddelen functioneel kunnen gebruikt worden.
Mens en natuur:
7.15. Kinderen trachten door hun gedrag gezondheidsrisico's te vermijden.
7.18. Kinderen gaan op hun niveau zorgzaam om met hun mileu.
Mens en tijd:
8.4. Kinderen beleven bewust het ritmisch karakter van de tijd en kunnen dit illustreren.
8.12. Kinderen zien in dat mensen, dieren, planten, objecten, opvattingen, structuren, ... evolueren in de tijd.

Mijn leerresultaten.
- Duurzame mobiliteit gaat niet over de verkeersveiligheid en verkeersvaardigheid, maar gaat over de link tussen de mobiliteit en het milieu.

- De belangrijkste gevolgen van ons groeiend autogebruik zijn o.a. luchtverontreiniging door de uitlaatgassen en fijn stof; meer CO2, versterking van het broeikaseffect, klimaatverandering, zure regen, geluidsoverlast, ruimtelijke ordening, versnippering van biotopen, lichtvervuiling, verkeersslachtoffers, verkeersagressie, ...
Dit werd ons heel bewust gemaakt door volgende activiteiten:
- het voorleesverhaal 'Daar vliegt een buil door het bos'. (Dit verhaal kan op kleuterniveau gebruikt worden)
- het aantal CO2 gas te berekenen dat we samen hadden uitgestoten door naar de cursus te komen
- het in volgorde leggen van verkeersslachtoffers bij dieren : er waren 10 afbeeldingen van dieren die het meest door ons verkeer gedood werden. Welk dier werd het meest gedood door ons? (meer info hierover kan je vinden op http://www.dierenonderdewielen.be/
- het in volgorde leggen van voertuigen die het meest lawaai maken.
- een landkaart van een aantal jaren terug te vergelijken met een landkaart van nu: ongeloofelijk hoeveel wegen er werden bijaangelegd (en voor niets...) waardoor er natuur verloren ging (bossen en beken verdwenen).
- een mobiliteitsquiz

- Nadien moesten we stilstaan bij ons eigen autogebruik. Ik besefte al snel dat ik bij de groep 'slecht bezig' zat... Bij de start van de cursus moesten we een rood herfstblad nemen als we met de auto waren, een oranje als we gecarpoold hadden, een groen als we het openbaar vervoer genomen hadden of met de fiets/te voet waren. Deze bladeren werden dan op een papieren boom geplakt, met als resultaat dat een herfstboom was: overwegend rood en oranje... (ik had rood...) De bedoeling van de cursus is dus iedereen aan te zetten om er een lenteboom van te maken, met overwegend groene bladeren.

Wat kunnen we er aan doen? (voor mezelf maar ook op klasniveau)
-De anderen laten inzien dat we verkeerd bezig zijn, iedereen ervan bewust maken. De kinderen bewust maken is nooit een probleem, het zijn de ouders die eigenlijk hun gewoontes moeten afleren.
-op klasniveau via een vervoerscirkel uitrekenen of we de afstand niet kunnen stappen of fietsen, of dit gebruiken om te carpolen naar de school.
- voedselkilometers: van veld naar bord: je keuze van je voeding afwegen. Kijken vanwaar je voedsel komt, dit op fiche zetten of op kaart; producten nemen die streekgebonden zijn, waardoor er geen extra vliegtuigen,containerschepen moeten ingezet worden! Seizoensgebonden voedsel gebruiken!
- je auto zoveel mogelijk laten staan en het openbaar vervoer gebruiken. Er zijn op internet sites die heel je reisweg uittekent via het openbaar vervoer, en waar en wanneer je dus een trein/bus moet nemen.
- samen met je school voor het MOS-MOBI logo (milieuvriendelijk en veilig naar school) gaan. Dit is een extra logo dat ook weer uit drie stukken bestaat.


Voor mij was het een heel leerrijke cursus, omdat ik heel wat info teweten ben gekomen, en ook omdat er heel veel duidelijke voorbeelden werden gegeven wat je eraan kan doen. Meer info over bovenstaande activiteiten kan je ook terugvinden in de nieuwe MOS-bundel van mobiliteit.
Het is nu nog een kwestie van alles om te zetten in de praktijk....