zaterdag 29 mei 2010

mens en medemens

Ik stel vast
- dat ik mijn leerspoor binnen de dimensie mens en medemens nog niet op mijn blog heb gezet:
Tijdens groepsactiviteiten ben ik meestal een introvert persoon, terwijl dit in kleine groepjes niet het geval is. Ik ben zeer vaak onzeker van mezelf als ik iets in grote groep moet zeggen.
- dat ik ondertussen al wat gegroeid ben in mijn eigen leerspoor.

Leerwens
Ik wil mijn introvert karakter aan de kant proberen te schuiven...

Actieplan
Ik probeer om meer deel te nemen aan de groepsgesprekken. Ik probeer mijn persoonlijke gedachten of indrukken in de groep te gooien.

Leerplandoelen die ik wil bereiken en doelen waarin ik me wil verdiepen
4.2. Kinderen ontwikkelen vertrouwen in eigen mogelijkheden.

Mijn leerresultaat
Als ik kijk naar het begin van dit schooljaar, en meer bepaald naar mezelf in grote groepen, zie ik dat ik meestal de stille persoon was, die wel veel informatie opnam tijdens de lessen, maar heel weinig zelf iets zei in de groep. In een grote groep word ik onzeker, vooral als er personen tussenzitten die echte 'watervallen' zijn.
En ik weet dit van mezelf: ik heb een introvert karakter, altijd al gehad. "Ik ben de persoon die je kan vergelijken met het spreekwoord: "stille waters, diepe gronden".
Doordat we bij reflectief leren onze sterke en zwakke punten moesten verwoorden en aanpakken, wist ik dat ik hieraan iets zou moeten doen.
Het kost me nog altijd heel veel moeite om iets in groep te zeggen, en omdat ik dan zo zenuwachtig en onzeker wordt, komen er dan nog de verkeerde woorden uit, maar ik doe het wel! Ik durf uit mijn comfortzone te stappen. En hoe meer ik in groep praat, hoe beter het lijkt te lukken. Maar ik merk ook, dat wanneer mijn welbevinden aan de lage kant is door allerlei toestanden, dat ik direct terug in mijn veilige zone, mijn schelp kruip, en de resultaten die ik boekte dus niet blijvend zijn. Het is iets waar ik hard aan ga moeten blijven werken....

mens en het muzische: een positieve evolutie

Ik stel vast ...
dat ik mijn tekorten in mijn eigen leerspoor (die ik in het begin van dit schooljaar heb vermeld) voor de dimensie mens en het muzische aan het bijwerken ben door al enkele keren naar een muzische activiteit te gaan en me hierin te verdiepen.

Leerwens
Ik wil mijn kijk op kunst verder blijven verruimen om nog meer prikkels te verkrijgen.
Actieplan
Ik blijf plannen maken om muzische activiteiten te bezoeken.

Leerplandoelen die ik wil bereiken en doelen waarin ik me wil verdiepen
3.8 oog hebben voor technieken en materialen die gebruikt worden in kunstwerken zoals muziekstukken, toneelvoorstellingen, tentoonstellingen, films, kinderboeken, schilderijen, gedichten, ...
3.9 bij een bezoek aan atelier, een academie, een tentoonstellinge, een bibliotheek, een (poppen)theater, een (heemkundig) museum, een monument, ... vaststellen hoe verschillend kunst wordt (werd) gecreƫerd)

Mijn leerresultaat
Na het toneelstuk 'Dag Hand', een show van Bumba en een theaterstukje van barones Bibberbil, ben ik op 24/05 met mijn gezin gaan kijken naar het circus van Pipo. Een dorpscircus, waardoor ik al geen wilde leeuwen, kamelen en olifanten verwachtte, maar wel pony's, honden en geitjes. Maar ik wou dit toch gaan bekijken om uit te zoeken hoe ze met 'gewone, alledaagse' elementen toch een creatieve en originele show kunnen maken. En dit was hun ook gelukt.

Wat ik hierin geleerd heb, is dat je door middel van improvisatie en humor toch een goede show kunt maken. De dieren in het circus wilden maar niet meewerken aan de acts (het waren heel koppige geiten bv), en door middel van er humor aan toe te voegen, kwam de clown hier heel goed mee weg. De kinderen vonden dit eigenlijk leuker dan de act zelf, want deze stelde in principe weinig voor: een geit over een balkje te laten lopen.

Wat ik goed vond, (en voor mezelf meeneem), is dat doordat je breed gaat kijken naar een voorwerp, je hier heel wat andere ervaringen kunt verkrijgen. Er werden bijvoorbeeld ganzen gebruikt in een act. Iets wat ik eigenlijk niet had verwacht, maar wel fascinerend vond. Alleen al het feit dat de gans haar vleugels spreidde, was voor de kinderen een wauw-moment. Zo zie je maar dat het niet altijd spectaculair moet zijn, maar dat je met 'gewone' dingen ook wauw-momenten kan verkrijgen.



maandag 24 mei 2010

mens en natuur: de paardenbloem

Ik stel vast ...
dat ik onvoldoende kennis heb over de paardenbloem.
De kleuters waren op de speelplaats bloemetjes aan het plukken, er stonden madeliefjes en paardenbloemen op het gras. Een kleuter plukt een paardenbloem van het gras, met stengel aan en geeft deze aan een leerkracht. Een leerkracht antwoordt hierop dat het heel lief is, maar dat deze bloemen heel giftig zijn en gaat ze wegleggen.

Leerwens
Ik wil graag te weten komen waarom de paardenbloem giftig is.

Actieplan.
Ik zoek informatie over de paardenbloem op internet om te weten te komen of de paardenbloem giftig is, hoe gevaarlijk dit is, en wat er net giftig is.

Leerplandoelen die ik wil bereiken en doelen waarin ik me wil verdiepen
7.2. Kinderen beleven en ervaren dat de natuur voor hen veel betekenissen heeft (de natuur ervaren als leverancier van eetwaren, geneesmiddel of spullen)

7.15. Kinderen trachten door hun gedrag gezondheidsrisico’s te vermijden. Dit houdt in dat ze weten dat ze door inname van sommige planten ziek kunnen worden

Mijn leerresultaat:
Ik heb verschillende sites bezocht, maar telkens dezelfde informatie gevonden:
Het melksap in de stengels is licht giftig. Het melksap werd gebruikt om wratten aan te stippen.
De bloem en de bladeren zelf zijn heel geneeskundige kruiden. De bekendste is de paardenbloem als ‘pissebloem’. De thee van paardebloemen laat de mens extra plassen. Dit zuivert het hele lichaam en het bloed.

De paardenbloem was dus niet zo giftig als men liet blijken. Ik ga de kleuters het dus niet verbieden om deze bloemen te plukken. Wanneer ik zie dat de kleuters de paardenbloem te exploreren en van de stengel beginnen te proeven, leg ik wel uit dat ze dit een keer mogen doen, maar niet teveel omdat je er anders wel ziek van kan worden.

Bovendien weet ik nu tenminste waarvan de naam 'pissebloem '(die ik thuis ook gebruik) vandaan komt.